Kjøpsveiledning

PRODUKTOMTALER : Kjøpsveiledning

Ingen omtaler.

En kjøpers guide til elsykler


Elsykler er et stadig mer populært valg blant syklister, og det er viktig å forstå de ulike typene og funksjonene før du investerer i en. Her er en omfattende guide som vil hjelpe deg med å velge riktig elsykkel for dine behov:

1. Hvilken elsykkelmodell passer dine behov?

Elsykkel for terreng:

En el-terrengsykkel er designet for eventyrlystne terrengsyklister som ønsker ekstra kraft i bakkene og lengre rekkevidde. Den har robuste dekk og fjæringssystemer som gjør den egnet for utfordrende stier og terreng. Perfekt for de som ønsker å utforske naturen uten begrensninger.

Fatbike:

Fatbikes er designet med ekstra brede dekk som gir stabilitet og grep på snø, sand og gjørmete stier. Disse syklene er ideelle for vinterklima og utfordrende terreng. Med elektrisk assistanse blir det enkelt å takle tøffe forhold og lange turer på ulendt terreng.

Bysykkel og komfort:

En bysykkel er perfekt for daglig pendling og korte turer i byen. Den har en komfortabel sittestilling, robust konstruksjon og vanligvis innebygde lys og skjermer. Med elektrisk assistanse blir bysyklingen enda mer praktisk og effektiv, spesielt i trafikkerte områder. Innenfor kategorien komfort finner du alle disse egenskapene, kombinert med lav ramme som gjør det trygt og behagelig å stige av og på sykkelen.

Pendlersykkel:

Pendlersykler er designet med fokus på komfort, pålitelighet og praktiske funksjoner for daglig pendling til jobb eller skole. De har vanligvis bagasjebrett, skjermer, lys og lås. Med elektrisk assistanse blir pendlingen mer behagelig og tidsbesparende, spesielt over lengre avstander eller i kupert terreng.

Longtail:

Longtail sykler har forlenget bagasjebrett bak setet, noe som gir ekstra lastekapasitet. De er ideelle for dagligvarehandel, frakt av varer eller transport av barn. Med elektrisk assistanse blir det enklere å håndtere tung last og lange avstander, og de blir et praktisk alternativ for familier og hverdagsbruk.

Lastesykkel:

Lastesykler har en større lastekapasitet for transport av varer, gods eller passasjerer for både personlig og kommersiell bruk. De er ideelle for lokal distribusjon, budtjenester eller barne- og skoleskyss. Med elektrisk assistanse blir det lettere å manøvrere tung last og øke effektiviteten i logistikken.

2. Motor og ytelse

Maksimal effekt på 250 W og maksimal hjelpehastighet på 25 km/t i henhold til lovgivningen.
Et fulladet elsykkelbatteri gir assistanse til å sykle mellom 50 og 150 kilometers , avhengig av modell, grad av assistanse du velger og terreng. Motoreffekten måles både i watt (w) og newtonmeter (Nm). En elsykkel har vanligvis et dreiemoment på 30-90 Nm. Dreiemomentet er evnen til å arbeide mot en belastning, mens effekten måler hvor sterk sykkelen er til å kjøre i for eksempel bratte bakker. Elsykler med under 250w motoreffekt er klassifisert som vanlige sykler i trafikken. De er også utstyrt med en begrenser, slik at de ikke yter assistanse over 25 km/t. Du kan likevel tråkke høyere hastigheter på egenhånd. Disse begrensningene gjør at du ikke behøver å være myndig eller ha førerkort for å bruke elsykkelen, og du kan ferdes med den på vanlige sykkelveier.

3. Plassering av motoren på elsykkelen

Motoren kan være plassert i navet på for- eller bakhjulet eller i midten ved veivsettet:

Baknavmotor (motor i bakhjulsnavet)
Krankmotor (motor plassert i senter, i pedalene)
Framnavmotor (motor sitter i framhjulets nav).

Plasseringen påvirker håndteringen og følelsen av sykkelen. En bakhjulsmotor gir et jevnt skyv fra bakhjulet. Denne motoren er relativt enkel å vedlikeholde. En forhjulsmotor føles litt mindre jevn i fremdriften enn en bakjulsmotor, men den er også den rimeligste og minst vedlikeholdskrevende motoren på markedet. Den fungerer helt fint på asfalt, men vil være mindre behagelig enn en baknavsmotor i terreng og på grusveier. Spesielt når du sykler i terreng, er motorens plassering viktig, og her anbefales en sentermontert krankmotor. Krankmotoren hjelper syklisten med å finne en stødig og stabil form på ulike typer underlag og ujevnt underlag.

4. Batteriet på en elsykkel

Batterispenning mellom 24 og 48 V, med høyere spenning som foretrekkes for bedre ytelse. Rekkevidde og kapasitet måles i Watt-timer (Wh) og Amperetimer (Ah), hvor større kapasitet gir lengre rekkevidde og levetid. Elsykkelens batteri lades som regel opp i løpet av 3-6 timer for å oppnå et fulladet batteri. Avhengig av laderens og batteriets kapasitet kan det være variasjoner i ladetiden. 

5. Hva påvirker rekkevidden til elsykkelen?

Et fulladet batteri har en rekkevidde på 50-150 km. Rekkevidden påvirkes av ytre forhold som blant annet terreng, værforhold, temperatur, syklistens vekt og grad av assistanse du velger. Hvis du sykler lange distanser, er det praktisk med et batteri med stor kapasitet. 
Når du velger elsykkel, bør du også vurdere om sykkelens elektriske assistanse er enkel å bruke. Du kan justere styrken på el-assistansen på skjermen. På noen merker reguleres assistansen med en tydelig skala mellom 0 og 5 eller 0 og 6, noe som gjør det svært enkelt å regulere assistansenivået. På andre merker indikeres styrken av ulike "moduser" med forskjellige navn, noe som kan være forvirrende for brukeren. Ved krevende terrengsykling kan modusene imidlertid gjøre at sykkelen tilpasser seg bedre til sykkelsituasjonen, fordi den takler bratte bakker og krappe svinger bedre.

6. Kostnad og garanti

Prislappen på elsykkelen varierer avhengig av utstyr, men elsykler er generelt sett en kostnadseffektiv investering sammenlignet med bil og offentlig transport. Vær nøye med å sette deg inn i garanti og servicebehov for elsykler før du tar sykkelen i bruk.

10. Hvordan lett velge rett elsykkel

Velg riktig elsykkeltype basert på ditt bruksområde og preferanser, enten det er bysykling, terrengsykling, pendling eller transport av last.
Vurder batteriets og motorens egenskaper, samt plasseringen av motoren for optimal ytelse og komfort.
Ta hensyn til bremsesystemer, girsystemer og tilleggsfunksjoner som støtdempere for å sikre en behagelig sykkelopplevelse.

Vi håper denne informasjonen vil kunne hjelpe deg et stykke på vei når du velger elsykkelen for deg. Kom gjerne innom våre butikker i Porsgrunn og Sandvika for en prat!